Artikelen

Afdrukken

Waterbranche Trends&Visies

NL_waterland_Ivo27 maart 2012 - Ivo Demmers geeft zijn visie op 'Nederland Waterland' in de Waterbranche Trends&Visies 2012.  

Hieronder treft u het bewuste artikel aan, nieuwsgierig naar visies van anderen uit de branche? Kijk op www.waterbranche.nl

Wat verstaat u onder duurzaamheid?
OIvoDemmersnder duurzaamheid versta ik het zo min mogelijk verbruiken van natuurlijke hulpbronnen. Het gebruik van milieu-eigen stoffen en hergebruik van materialen draagt hieraan bij. Hier houden wij rekening mee in onze bedrijfsvoering en producten. We gebruiken daarom voor het schoonmaken van bacteriologische verontreinigingen en corrosie in watersystemen, bij voorkeur groene chemicaliën die biologisch afbreekbaar zijn.

Kan de watersector niet beter de afnemers stimuleren minder te verbruiken in plaats van bestaande technieken duurzamer te maken of nieuwe technieken te ontwikkelen?
Een mooi begrip is 'milieugebruiksruimte'. Dit is de 'ruimte' die we nu, maar ook in de toekomst, moeten delen, onder andere met planten en dieren op de wereld. Door technologische ontwikkeling kun je deze ruimte vergroten, of de bestaande ruimte beter benutten. Minder verbruik is niet altijd mogelijk, dus moeten we bestaande dingen beter doen of alternatieven ontwikkelen. Dit kan door onderzoek en ontwikkeling. Een voorbeeld binnen Kalsbeek is de ontwikkeling van een alternatief om de Legionellabacterie te bestrijden, de MicronoX.

Is de watersector op de goede weg met vindingen als de 'energiefabriek', of moet het roer structureel om (decentrale zuivering bijvoorbeeld)?
Flexibiliteit is de sleutel. Grote systemen hebben 'schaalvoordelen' die broodnodig zijn om te voldoen aan onze behoeften in een dichtbevolkte regio's, zoals Nederland. Decentrale systemen zijn soms een uitkomst, maar missen die benodigde schaalvoordelen. Met een mix van verschillende systemen kunnen we flexibel inspelen op toekomstige veranderingen. Het investeren in grote starre structuren maakt dat nieuwe inzichten of veranderingen op het vlak van de vraag, aanbod of technologie in de toekomst moeilijk te realiseren zijn. De kunst is dus om voldoende flexibiliteit in het totale beheerssysteem van de water cyclus in te bouwen zodat we kunnen inspelen op toekomstige ontwikkelingen. Als Kalsbeek zien we mogelijkheden om de veiligheid en waterkwaliteit aan te passen aan de specifieke wensen van de klant door middel van decentrale oplossingen.

Doet de watersector genoeg aan duurza(a)m(er) werken?
Veel Nederlandse waterwerkers zijn geïnspireerd door duurzaamheid. Om de internationale concurrentie voor te blijven moeten we deze inspiratie en kennis meer in praktijk kunnen brengen. Om wereldwijd op te vallen moeten we meer praktijksuccessen boeken. Binnen Kalsbeek werken we hard aan het 'vergroenen' van koelwatersystemen en het veiliger maken van drinkwater.

 

Deel dit artikel via:

Kalsbeek BV - Nederland
Tynaarlo

Adres Koopmansweg 2
  9482 WC Tynaarlo
   
Telefoon +31 (0) 592 35 00 00
E-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.