Artikelen

Afdrukken

Eerste anodische oxidatie systeem toegelaten door CTGB

ecapro26 april 2012 - Ecapro™ is het eerste anodische oxidatie systeem dat is goedgekeurd om Legionella te bestrijden in drinkwater van prioritaire instellingen.

Het college voor toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) heeft dit onlangs besloten. Hiermee wordt het gedoogbeleid voor dit succesvolle systeem omgezet in een definitieve toelating. De Ecapro techniek biedt met name mogelijkheden voor prioritaire instellingen zoals ziekenhuizen, zorginstellingen, zwembaden, hotels etc. die vallen onder toezicht van de VROM-inspectie en waar de Legionellaproblematiek groot is. Ook locaties die te kampen hebben met steeds terugkerende en hardnekkige Legionellabesmettingen zullen gebaat zijn bij deze nieuwe alternatieve techniek. Kalsbeek is leverancier van dit systeem als het gaat om toepassingen in drink- en koelwater.

De werking van het systeem

Ecapro_fotoEcapro staat voor een Electro Chemical Activated PROces, wat uit slechts water en zout een krachtig maar volkomen veilig desinfectans (Anoxyl™) produceert. Anoxyl is pH neutraal, niet-toxisch en niet schadelijk is voor mens en dier is. Daarentegen is het 100% effectief tegen schadelijke micro-organismen zoals bacteriën (waaronder Legionella), algen en schimmels.

Het Anoxyl wordt verdund door dit toe te voegen aan het langs stromende water. De totale (drink)waterinstallatie wordt gedesinfecteerd en de aanwezige Legionellabacteriën worden gedood. Binnen maximaal 6 maanden is de gehele drinkwaterinstallatie Legionella-veilig.

"Onder het zogenaamde gedifferentieerde toelatingsbeleid hebben we deze techniek inmiddels op meer dan 60 locaties succesvol toegepast. Dit heeft ons veel praktijkervaring en inzicht gegeven," aldus Ivo Demmers, directeur Bedrijfsontwikkeling van Kalsbeek BV. "Deze toelating is een grote stap in de Legionellabestrijding. Als adviseur en leverancier geeft het ons de mogelijkheid om deze techniek verder toe te gaan passen, zodat locaties op een praktische en veilige manier hun Legionellaproblematiek kunnen oplossen."

Legionellaproblematiek

Legionella blijft een terugkerend probleem en is in sommige gebouwen moeilijk te voorkomen. Jaarlijks lopen er naar schatting zo'n 800 mensen per jaar in Nederland een Legionellabesmetting op. Hiervan overlijden er enkele tientallen. Door het toepassen van de Ecapro techniek kunnen nu ook die locaties aangepakt worden waar blijvende problemen zijn. Het voordeel van de Ecapro is dat de desinfectie door het gehele (drink)watersysteem plaatsvindt. Het is zeer effectief, zelfs bij een lage dosering en milieuvriendelijk.

Koelwater

Naast toepassing in drinkwater is Anoxyl ook zeer geschikt als vervanger van biociden in koelwater. Doordat er zowel op productie, transport als handeling van milieugevaarlijke stoffen bespaard wordt, valt er milieuwinst te behalen. Daarnaast is het minder gevaarlijk voor het personeel aangezien er, in plaats van milieugevaarlijke stoffen, alleen nog maar zout aangevoerd hoeft te worden.

Deel dit artikel via:

Kalsbeek BV - Nederland
Tynaarlo

Adres Koopmansweg 2
  9482 WC Tynaarlo
   
Telefoon +31 (0) 592 35 00 00
E-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.