Artikelen

Afdrukken

Legionellapreventie centraal tijdens bouwproces

bouwbegeleiding21 december 2012 - Centrale plek Legionellapreventie in bouwproces spaart kosten.

Bij oplevering van een nieuwbouwcomplex blijkt dat er water uit de kraan komt met een temperatuur van maar liefst 28°C. Een zeer kritische temperatuur waarbij Legionella zich vermenigvuldigt.

Meteen is het complex met veel ellende omgeven. Onderzoek moet de mogelijke oorzaken van deze hoge temperaturen achterhalen. En al snel blijkt dat men betonnen vloeren moet openbreken om leidingen te kunnen verleggen. Helaas resulteert dit in zichtwerk omdat er geen andere opties (meer) zijn om de leidingen netjes weg te werken.

Het kost de eigenaar veel tijd, energie en ergernis om het complex aan de eisen op het gebied van Legionella te laten voldoen. Hij besluit de kosten op de installateur te verhalen. Hij is toch verantwoordelijk voor een juiste aanleg van de installatie?

Elke installateur die met een dergelijk probleem te maken krijgt, zit meteen opgescheept met een hoofdpijndossier eerste klas. Helaas komen dergelijke situaties nog te vaak voor. Dit komt onder meer door de complexe regelgeving rondom Legionellapreventie en het ontbreken van specifieke kennis over Legionella bij alle betrokken partijen.

Bouwbegeleiding is erop gericht om de factoren die van invloed zijn op de vorming en vermeerdering van Legionella te voorkomen en om preventief te handelen. Dit is in de eerste plaats noodzakelijk om een veilige omgeving te creëeren voor bewoners, medewerkers en/of gebruikers van een nieuwbouwcomplex. Maar in de tweede plaats is het essentieel om faalkosten en toekomstige installatietechnische aanpassingen te voorkomen. Zorg daarom dat elke installatie voldoet aan de geldende eisen en voorschriften en zet Legionellapreventie al tijdens de bouw centraal!

Egbert Leiting2Een impressie van het artikel 'Centrale plek Legionellapreventie in bouwproces spaart kosten' geschreven door Egbert Leiting, senior adviseur bij Kalsbeek BV.

Dit artikel is gepubliceerd in de ThemaTech van ISSO editie nr. 27 december 2012 'Ontwerpen van zuinige en veilige sanitaire installaties'. ISSO is het kennisinstituut voor de installatiesector en is opgericht om te voorzien in de technische kennisbehoefte van de sector. Klik hier voor het volledige artikel. 

Deel dit artikel via:

Kalsbeek BV - Nederland
Tynaarlo

Adres Koopmansweg 2
  9482 WC Tynaarlo
   
Telefoon +31 (0) 592 35 00 00
E-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.