Artikelen

Afdrukken

Water- en luchtkwaliteit platforms

platform8 januari 2013 - In 2010 werd reeds door SodM gemeld dat ongeveer de helft van de Nederlandse boorplatforms op het einde van hun levensduur zitten. Gemiddeld gaat een platform zo'n 25 jaar mee. Veel platforms stammen uit de jaren 60, toen er werd gestart met de winning van olie en gas op de Noordzee.

Door nieuwe technieken blijft de olie- en gasproductie zich voortzetten en worden platforms langer gebruikt dan vooraf is voorzien. Dit betekent onder meer dat de luchtbehandelingssystemen en drinkwaterinstallaties op een groot aantal platforms verouderd zijn.

Deze installaties kunnen nog prima functioneren, zolang er maar voldoende aandacht is voor beheer en onderhoud en onderdelen tijdig worden vervangen. Ook is het verstandig om, wanneer mogelijk, de installatie aan te passen aan de hedendaagse eisen. Los van de levensduur is ook de gebruiksfunctie, waarop de drinkwaterinstallatie in het verleden is ontworpen, van invloed op de kwaliteit en leveringszekerheid van het drinkwater.

Wat we bijvoorbeeld in de praktijk zien is dat een drinkwaterinstallatie op een platform, die was ontworpen voor een bezetting van 40 personen, tegenwoordig dienst doet voor slechts 12 personen. De drinkwatervoorraad is daarmee vele malen groter dan eigenlijk nodig is. Dit heeft langere verblijftijden van het water tot gevolg, wat de waterkwaliteit direct negatief beïnvloed.

Het advies is om bij drinkwaterkwaliteitsproblemen op platforms die langer meegaan dan oorspronkelijk verwacht, niet direct terug te vallen op de standaard correctieve maatregelen. Het is belangrijk om deze problematiek breder te bekijken. Wat is de echte oorzaak en wat zijn de juiste strategische keuzes om voor de resterende jaren een veilig en betrouwbaar gebruik mogelijk te maken. Zowel ten aanzien van de water- als luchtkwaliteit.

Een impressie uit het artikel 'Water- en luchtkwaliteit op platforms' in Offshore News, waarin wordt gesproken met Marc Lurvink (Occupational Hygiënist) en Jeroen van Nuil (Potable Water Expert). 

Klik hier voor het volledige artikel.

Deel dit artikel via:

Kalsbeek BV - Nederland
Tynaarlo

Adres Koopmansweg 2
  9482 WC Tynaarlo
   
Telefoon +31 (0) 592 35 00 00
E-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.