Artikelen

Afdrukken

ILenT controleert sauna's

sauna11 januari 2013 - ILenT controleert monstername Legionella bij sauna's.

Vanaf januari controleert de Inspectie Leefomgeving en Transport in een thema-actie of sauna's voldoende en juist bemonsteren op het voorkomen van Legionella in hun drink- en douchewater.

Sauna's dienen, net als een aantal andere prioritaire bedrijven en instellingen, in het kader van het voorkomen en bestrijden van Legionellabesmettingen een actuele risico-analyse en beheersplan te hebben. Ook dienen zij beheersmaatregelen uit te voeren en monsters te nemen.

Volgens ILenT bleek dat ruim de helft van de gecontroleerde sauna's het afgelopen jaar de zaken op orde had. Bij sauna's waar sprake was van een sterk verhoogd risico op Legionella (12%) schoot vrijwel altijd de monstername tekort. Zowel in de zin van de verplichting om halfjaarlijks te bemonsteren, als om dit door een gecertificeerde monsternemer te laten doen. Daarom richt de inspectie haar pijlen nu specifiek op die monstername.

Sauna's met een bad groter dan twee vierkante meter en dieper dan een halve meter wordt gevraagd schriftelijk aan te tonen dat hun monstername op orde is. Als dat hen niet lukt volgt een bezoek van de inspectie. Bij tekortschieten gebruikt de inspectie voor het eerst de bestuurlijke strafbeschikking, een lik-op-stuk-boete van € 5.000 voor onvoldoende bemonsteren en € 2.500 voor niet op de juiste wijze bemonsteren. Op basis van de ervaringen bij de sauna's wordt de aanpak uitgebreid naar de andere prioritaire bedrijven en instellingen.

Deel dit artikel via:

Kalsbeek BV - Nederland
Tynaarlo

Adres Koopmansweg 2
  9482 WC Tynaarlo
   
Telefoon +31 (0) 592 35 00 00
E-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.