Artikelen

Afdrukken

Legionella, levensgevaarlijk!

doucheknop9 augustus 2013 - Elk jaar worden in Nederland twee- tot driehonderd mensen getroffen door de veteranenziekte. Ze worden besmet met de legionellabacterie, die zich nestelt in de longen en daar voor een stevige, soms chronische ontsteking zorgt. De ziekte kan invaliditeit en zelfs de dood tot gevolg hebben.

De kans dat iemand een besmetting met de bacterie in Nederland oploopt, is niet bijster groot. Besmetting ontstaat door het inademen van de bacterie, zodra die via verneveld water (aerosolen) in de lucht terechtkomt. Omdat in Nederland strenge hygiëneregels gelden, waarop intensief wordt gecontroleerd, komen grote concentraties van de legionellabacterie vrijwel niet voor. De grote uitzondering vormde de expositie Westfriese Flora in 1999 in Bovenkarspel, waar bacteriën zich via een bubbelbad konden verspreiden in het binnenmilieu. Er stierven 32 mensen en zeker tweehonderd anderen raakten ernstig ziek. Sindsdien geldt in Nederland een strak gereglementeerd onderzoek op het voorkomen van Legionella.

Dat de veteranenziekte hier toch nog geregeld wordt vastgesteld, komt door de reislust van de Nederlander. In landen waar het wat minder gesteld is met de hygiëne, kan een hoteldouche of de sproeiinstallatie bij een zwembad gevaarlijker zijn dan op het eerste oog lijkt. Omdat de bacterie zich hartstochtelijk vermenigvuldigt bij temperaturen tussen 25 en 50 graden, is in deze tijd van het jaar voorzichtigheid geboden, zeker in zuidelijke landen, of na terugkeer van vakantie thuis. Want de controle mag dan in ziekenhuizen, verpleeghuizen, vakantiecomplexen, hotels, gevangenissen en sporthallen optimaal zijn, wat er achter de gemiddelde voordeur gebeurt op het gebied van waterbeheer onttrekt zich aan de waarneming van de strengste controleur.

Directeur Ivo Demmers van het bedrijf Kalsbeek dat zich onder meer heeft gespecialiseerd in de bestrijding van de legionellabacterie, legt uit dat beheersplannen voor schone leidingen moeten zorgen. „Dat is misschien belastend voor mensen die een Bed and Breakfast hebben, of voor campinghouders, maar het hoort erbij. We moeten er streng op toe blijven zien dat alles goed gecontroleerd verloopt. We hebben er zelfs een app voor ontwikkeld, 't@pper', waardoor een verantwoord leidingenbeheer inzichtelijk wordt gemaakt."

vakantie

Deel dit artikel via:

Kalsbeek BV - Nederland
Tynaarlo

Adres Koopmansweg 2
  9482 WC Tynaarlo
   
Telefoon +31 (0) 592 35 00 00
E-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.