Artikelen

Afdrukken

Filtering fijnstof uit lucht

luchtvervuiling25 oktober 2013 - Op donderdag 17 oktober is luchtvervuiling officieel kankerverwekkend verklaard door kankerinstituut IARC van de Wereldgezondheidsorganisatie van de VN.

Dat maakt het plaatsen van luchtfiltersystemen in gebouwen en woningen extra noodzakelijk. De herziene ISSO-publicatie 27 beschrijft de selectie, de installatie en het onderhoud. Onze collega Marc Lurvink heeft met zijn kennis en expertise meegeholpen aan het samenstellen van deze publicatie.

Hoe bereiken we een gezonder binnenklimaat in woningen en utiliteitsgebouwen?

Onder meer door het toepassen van luchtfiltersystemen dan wel losse luchtreinigers. Hierdoor verbetert de kwaliteit van de binnenlucht door het filteren van (ultra)fijnstof uit buiten- en binnenlucht. Fijnstof van buiten komt onder andere van transport, elektriciteitscentrales en uitstoot van industrie of landbouw. Kankerinstituut IARC heeft deze vorm van vervuilde buitenlucht nu officieel aangemerkt als veroorzaker van longkanker. Door in woningen en utiliteitsgebouwen luchtfilters te plaatsen, wordt de schadelijke invloed van fijnstof van buiten teruggedrongen.

Breed aanbod luchtfiltersystemen

ISSO-publicatie 27 'Kwaliteitseisen luchtfilters voor ventilatiesystemen en luchtreinigers' neemt het aanbod luchtfiltersystemen onder de loep. Om het juiste filter te kunnen kiezen, is kennis nodig van onder meer enkele nieuwe normen die eveneens in de publicatie worden behandeld. Ook wordt beschreven hoe luchtfilters te reinigen zijn. Daarnaast worden losse luchtreinigers behandeld die bijvoorbeeld zeer geschikt zijn voor het zuiveren van de lucht in woonhuizen en wachtkamers van artsen en ziekenhuizen.

Via isso.nl is de uitgave zowel in boekvorm als digitaal te verkrijgen.

Deel dit artikel via:

Kalsbeek BV - Nederland
Tynaarlo

Adres Koopmansweg 2
  9482 WC Tynaarlo
   
Telefoon +31 (0) 592 35 00 00
E-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.