Artikelen

Afdrukken

ISSO 55.3 legionellapreventie koeltorens

koeltoren_Legionella_isso55.312 december 2014 - De nieuwe ISSO publicatie 55.3 "legionellapreventie in koeltorens en luchtbevochtigers", is recentelijk uitgebracht. Als vertegenwoordiger van Kalsbeek heeft Fetze Jan Kooistra, op basis van zijn kennis en ervaring, zitting gehad in de werkgroep.

De ISSO 55.3 publicatie is expliciet geschreven voor het opstellen van een RI&E voor kleinere koelwatersystemen, vaak gekoppeld aan klimaatinstallaties', legt Fetze Jan uit. Hij geeft aan dat het in de praktijk regelmatig voorkomt dat verantwoordelijke personen niet of slechts gedeeltelijk zijn benoemd in risico-inventarisaties.

'Controlerende milieudiensten keuren hierop vaak risico-inventarisaties af. In de nieuwe inventarisatie wordt gebruik gemaakt van de RASCI methodiek om de verschillende rollen bij het beheer van het koelwatersysteem vast te leggen', geeft Fetze Jan aan. 'Wij zijn bekend met de RASCI methode en kunnen bedrijven hierbij terzijde staan. Wij zorgen ervoor dat opgestelde risico-inventarisatie voldoen aan de laatste eisen.'

Fetze Jan en zijn collega's verzorgen regelmatig op maat gesneden trainingen aan de verantwoordelijke personen op locaties om bewustwording van legionellapreventie te vergroten. Hij ligt toe dat naast de kleinere koeltorens, waar ISSO 55.3 excpliciet voor is geschreven, Kalsbeek de kennis en praktijkervaring in huis heeft die nodig is bij grotere en complexe industriële koelwatersystemen. 'Denk hierbij aan de kennis van de Nederlandse wetgeving (activiteitenbesluit 3.2.5), de Vlaamse wetgevinge (Legionella besluit) en de regelgeving ACOP L8 welke vaak bij internationale bedrijven als leidraad wordt toegepast.'    

 training legionellapreventie koeltoren

De RIVM waarschuwde deze week nog voor het feit dat gemeentes en provincies niet duidelijk inzichtelijk hebben hoeveel koeltorens er binnen hun grenzen zijn. Volgens de Atlas van de Leefomgeving zijn er in Nederland zo'n 4.000 koeltorens. Hiervan is slechts 30% bekend bij de toezichthouders. Via onderstaande link kunt u meer lezen over deze waarschuwing van het RIVM http://www.binnenlandsbestuur.nl/ruimte-en-milieu/nieuws/rivm-waarschuwt-voor-gebrekkig-toezicht-op.9455322.lynkx.

Deel dit artikel via:

Kalsbeek BV - Nederland
Tynaarlo

Adres Koopmansweg 2
  9482 WC Tynaarlo
   
Telefoon +31 (0) 592 35 00 00
E-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.