Artikelen

Afdrukken

Minder kosten voor uw installatie

wateranalyse19 maart 2015 - Ketels, CV-systemen, vloerverwarmingssystemen, TSA's secundair circuit en gesloten koelsystemen hebben allemaal baat bij conditiegestuurde waterbehandeling. De levensduur en exploitatiekosten van installaties worden geoptimaliseerd, zowel in de termen van onderhoud, energie en levensduur van de installatie.

Wateranalyse
Middels een periodieke controle op de installatie en de waterkwaliteit bepalen we de inwendige staat van een gesloten systeem. We analyseren het water onder meer op de zuurtegraad (pH), alkaliteit, geleidbaarheid, hardheid, additieven, ijzer, koper, aluminium (indien aanwezig) en slib. De resultaten vanuit deze analyse en inventarisatie geven inzicht in de mate van corrosie, afzetting en sediment.

Gevolgen van corrosie
Corrosie leidt tot lekkage en aantasting van gebruikte materialen in systemen. Zuurstofcorrosie (ook wel putcorrosie genoemd) is de meest voorkomende corrosievorm in een gesloten systeem. Naast corrosie leidt ook afzetting tot een vermindering van de warmteoverdracht en verstoppingen. Meestal is dit hardheid en corrosieproducten die zich in een gesloten systeem vasthechten als afzetting (kalk ) aan het oppervlak. Dit zal voornamelijk plaatsvinden op de warmtewisselaars in het systeem.

Sediment (vaste stof dat mee circuleert en neerslaat op plaatsen een lage doorstroomsnelheid) leidt eveneens tot verstoppingen en corrosie. Voornamelijk in systemen met een lage watertemperatuur kan door microbiologie een slijmlaag gevormd worden. Deze slijmlaag zal er voor zorgen dat de koelcapaciteit beduidend achteruit gaat en bevorderd corrosievorming (under deposit corrosion).

Energieverlies
Met andere woorden corrosie, afzetting, sediment en microbiologie zorgen voor een minder goede warmteoverdracht en hogere energiekosten. Ook zal een vervuilde installatie eerder toe zijn aan vervanging. Als voorbeeld, kalkaanslag in een cv-systeem van 1 millimeter dikte leidt al snel tot zo'n 3% energieverlies. Bij systemen met een lage temperatuur heeft microbiologie zelfs een nog grotere impact op energieverlies

grafiek energieverlies

Waterbehandeling
Na de inventarisatie van het systeem en de analyse van de waterkwaliteit geven wij een pragmatisch advies over de toe te passen interne en externe waterbehandeling. De interne waterbehandeling richt zich op het doseren van de juiste waterbehandelingsproducten in de juiste hoeveelheden. Externe waterbehandeling richt zich op het voorbehandelen van het suppletiewater, voornamelijk met apparatuur.

Reiniging
Bij sterk vervuilde systemen kan een complete reiniging noodzakelijk zijn om het rendement van het systeem in zijn oorspronkelijke staat te herstellen. Bij een installatie met een gasverbruik van € 100.000 levert een reiniging al snel een jaarlijkse besparing van € 10.000 op.

Bent u ook benieuwd wat u door middel van conditiegestuurde waterbehandeling kunt besparen? Vraag uw adviseur naar een analyse van de waterkwaliteit van uw ketel, cv-systeem, vloerverwarmingssysteem, condensor, TSA of koelsysteem of neem contact op met de verkoop binnendienst op 0592 – 35 00 00.

Deel dit artikel via:

Kalsbeek BV - Nederland
Tynaarlo

Adres Koopmansweg 2
  9482 WC Tynaarlo
   
Telefoon +31 (0) 592 35 00 00
E-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.