Artikelen

Afdrukken

Luchtkwaliteit schepen

vessel2 juni 2015 - Op zee wordt grote waarde gehecht aan de (binnen)luchtkwaliteit op een schip. De bemanning heeft immers niet vaak zo maar de mogelijkheid om een raam open te zetten.

Bijvoorbeeld wanneer er wordt gewerkt op H2S-locaties. De bemanning is 24/7 aanwezig op het schip en hebben het met de beschikbare luchtkwaliteit te doen. Dat is ook de voornaamste reden waarom Marc Lurvink, arbeidshygiënist bij Kalsbeek, vaak gevraagd wordt om luchtkwaliteitsonderzoeken op een schip uit te voeren.

Onlangs werden Marc nog benaderd door een reder. Op één van hun schepen was sprake van klachten van de bemanning over de luchtkwaliteit. Dit uitte zich in irritatie van slijmvliezen, de bovenste luchtwegen en aanhoudende griepachtige klachten.

Marc heeft hierop oriënterende luchtmetingen uitgevoerd, met name gericht op fysische parameters en de biologische factoren schimmels, gisten en bacteriën. Wat opviel is dat dit een wat ouder schip betrof en daarmee ook een verouderd luchtbehandelingsysteem. ‘Echter’, geeft Marc aan, ‘hoeft dit niet te betekenen dat dit luchtbehandelingssysteem niet (meer) goed functioneert.’

Op basis van de analyseresultaten was het dan ook tot ieders opluchting dat het systeem voldoende schoon is en juist functioneert. De onderzochte paramaters waren in orde en voldoen aan de daarvoor geldende richtlijnen. ‘Om helder te krijgen waar deze klachten nu precies vandaan komen is nader onderzoek noodzakelijk’, aldus Marc.  

luchtonderzoek schip

Op de foto: de (nu gesloten) opening van de verse luchttoevoer naar de HVAC (luchtbehandelingskast)

 

Deel dit artikel via:

Kalsbeek BV - Nederland
Tynaarlo

Adres Koopmansweg 2
  9482 WC Tynaarlo
   
Telefoon +31 (0) 592 35 00 00
E-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.