Artikelen

Afdrukken

Kalsbeek verzorgt Legionellapreventie KNRM

knrm
12 april 2011  -  Roby Kalsbeek, oud eigenaresse van Kalsbeek, verzorgt belangenloos de risico-inventarisatie op alle locaties van de KNRM. Hierbij wordt ze ondersteund door Kalsbeek B.V. en Waterlaboratorium Noord.

knrm-foto

Enthousiast is Roby Kalsbeek over de passie die ze aantreft bij de vrijwilligers van de KNRM (Koninklijke Nederlandse Reddings Maatschappij). Ze vindt het heerlijk om dit te ervaren en om door middel van haar eigen passie iets voor de KNRM te kunnen betekenen. Haar eigen passie die voorkomt vanuit haar (voormalig) eigen bedrijf, Kalsbeek B.V. Kalsbeek B.V. is gespecialiseerd in water en lucht en houdt zich onder meer bezig met Legionellapreventie. Roby heeft in de periode 1978 -2002 de dagelijkse leiding over de organisatie gehad.
Begin dit jaar werd Roby benaderd door Riemert Moleman, hoofd operationele diensten bij de KNRM. Riemert herinnerde haar aan het feit dat ze ooit bij hem had aangegeven, ‘wel eens iets voor de KNRM te willen betekenen’. Hij had dit goed onthouden en hij had nu haar hulp nodig. Een inspecteur van het waterbedrijf was op één van de locaties van de KNRM geweest en deze persoon had een aantal aanmerkingen gehad. En wiens hulp kon hij beter inschakelen dan dat van Roby? Zij beschikt immers over jarenlange ervaring en kennis op het gebied van Legionellapreventie.
Riemert heeft de situatie aan Roby voorgelegd en al snel kwamen ze met het idee om alle gebouwen van de KNRM aan een inspectie te onderwerpen. Met als doel de organisatie handvaten te geven om op een bewuste manier met de Zorgplicht Water (Legionellapreventie) om te gaan. Uitgangspunt is dit te realiseren met zo min mogelijk kosten maar door middel van handige en slimme ideeën. De KNRM heeft geen subsidie en “leeft” van legaten en donaties. En met dát geld moet natuurlijk zo zuinig mogelijk worden omgesprongen  Dit plan werd voorgelegd aan Roemer Boogaard, de directeur van de KNRM. Hij zag de toegevoegde waarde hiervan in en gaf groen licht voor de uitvoering van dit project.

knrm_sponsoren

Roby te midden van haar sponsoren. V.l.n.r.: Jeroen van Nuil, Roby Kalsbeek, Arjen Kempen en Keimpe van der Molen

Voor Roby betekende dit dat ze eerst een aantal medestanders moest zien te vinden. Ze nam contact op met Arjen Kempen, directeur van Kalsbeek B.V., met de vraag of ze gesponsord kon worden. Immers er zullen watermonsters geanalyseerd moeten worden en daar hangt een prijskaartje aan. “In hoeverre kon Kalsbeek hierin iets voor haar en de KNRM betekenen?” Arjen hoefde hier niet lang over na te denken. Ook hij proefde de passie die bij Roby was ontstaan en wilde hier zeker zijn medewerking aan verlenen. Er werd contact gezocht met Keimpe van der Molen, adjunct directeur van Waterlaboratorium Noord. WLN is één van de laboratoria waar Kalsbeek B.V. haar monsters laat analyseren. Er bestaat dan ook een nauwe samenwerking tussen deze twee organisaties. WLN werd ook enthousiast en samen met Kalsbeek B.V. dragen zij de kosten voor de analyse van de monsters. Roby was hier uiteraard erg blij mee, maar het was nog niet voldoende.

In 2002 heeft Roby haar bedrijf van de hand gedaan, waardoor ze de afgelopen jaren niet meer actief bezig is geweest met Legionellapreventie. Ze kwam tot de conclusie dat ze ondersteuning nodig is. Mede aangezien er in de afgelopen jaren toch wijzigingen opgetreden kunnen zijn in de wetgeving. Hiervoor nam ze contact op met Jeroen van Nuil, afdelingsmanager Legionella bij Kalsbeek B.V. Aan hem legde ze de vraag voor of hij haar klankbord kon zijn. Jeroen was erg gecharmeerd van dit voorstel en stemde direct in. Hij zorgde ervoor dat ze materiaal kreeg om mee te werken (thermometer, rapporten etc.), de juiste documentatie en hij is op de achtergrond aanwezig om Roby van advies te voorzien. Hiermee was alles geregeld en kon het project              beginnen!                                                                                                                                                                                                                                                          
Dit betekent dat Roby in de periode maart tot en met juni de gehele kustlijn van Nederland afreist om alle botenhuizen en het hoofdkantoor van de KNRM te bezoeken. Over het algemeen houdt dit voor Roby in dat ze vroeg moet opstaan om naar een locatie te rijden. Gemiddeld bezoekt ze drie locaties per week. Ze voert een grondige inspectie van het waterleidingnetwerk uit, waarbij ze alle leidingen en tappunten in kaart brengt. Van alle situaties worden foto’s gemaakt. Ook komt Roby op de moeilijk begaanbare plaatsen en zorgt ervoor dat ze niets over het hoofd ziet. Immers, ze wil een kwalitatief goed advies geven en een gedegen inspectie is daarvoor het begin. Wat haar opvalt tijdens deze bezoeken zijn de betrokken vrijwilligers. Bij elk botenhuis die ze bezoekt staat er ’s ochtends iemand op haar te wachten. En dit is niet zomaar iemand, maar een lokale vrijwilliger die zijn hart en ziel geeft voor de organisatie. Die passie vindt Roby fantastisch om te ervaren. “Vaak gaat zo’n taak van een vrijwilliger door van vader op zoon”, vertelt ze. “Bijzonder toch?” De KNMR bestaat in totaal uit zo’n 1100 vrijwilligers, verspreidt over 42 reddingsstations. Het hoofdkantoor in IJmuiden ondersteunt deze stations. Gemiddeld komt de KNRM 2.000 keer per jaar in actie om schepen en hun opvarenden in nood hulp te bieden.
Roby neemt een watermonster met hulp van Eric Rodenhuis (schipper Stellendam)
Weer thuis verwerkt Roby alle gegevens en foto’s per locatie in een rapport. Hieruit volgen kritische punten en wordt bepaald waar de monsters genomen gaan worden. Zodra Roby alle analyses heeft uitgevoerd zal ze opnieuw langs de locaties gaan. Ditmaal om watermonsters te nemen. Het is voor Roby een intensief en druk project, en dat net in de periode waarin ze ook voor het eerst oma is geworden! Maar dat weerhoudt haar niet. Roby vindt het ontzettend leuk om te doen. Ze krijgt energie uit dit project en geniet van de contacten met alle betrokkenen.

Deel dit artikel via:

Kalsbeek BV - Nederland
Tynaarlo

Adres Koopmansweg 2
  9482 WC Tynaarlo
   
Telefoon +31 (0) 592 35 00 00
E-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.